#caption
#caption


Lancet Women's commission report

Ondanks dat ze verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van 35% van de sterfgevallen bij vrouwen per jaar, blijven hart- en vaatziekten (HVZ) bij vrouwen onder-bestudeerd, onderkend, onder-gediagnosticeerd en onder-behandeld, waarbij vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in klinische onderzoeken.

Om deze ongelijkheden aan te pakken, hebben 17 experts uit 11 landen, waaronder hoogleraar cardiologie en VN Vrouwenvertegenwoordiger Angela Maas, het allereerste wereldwijde rapport over HVZ bij vrouwen geschreven.

De volledig door vrouwen geleide Commissie formuleert 10 ambitieuze nieuwe aanbevelingen om ongelijkheden aan te pakken die gericht zijn op diagnose, behandeling en preventie, om HVZ bij vrouwen te verminderen. Aanbevolen wordt onder meer om zorgverleners en patiënten voor te lichten over vroege opsporing om hartaandoeningen bij vrouwen te voorkomen; om hartgezondheidsprogramma's in dichtbevolkte en onderontwikkelde regio's op te schalen; en om prioriteit te geven aan sekse specifiek onderzoek naar hartziekten bij vrouwen en aan interventiestrategieën voor vrouwen.

 

Het volledige rapport is te lezen op: www.thelancet.com/commissions/women-cardiovascular-disease.


Uitgebreid zoeken