#caption
#caption


IMF ziet ongelijkheid tussen man en vrouw weer toenemen door coronacrisis

De coronacrisis dreigt de vrouwenemancipatie weer een aantal jaren terug te duwen. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een blog. Vrouwen worden namelijk economisch gezien harder geraakt door de coronacrisis dan mannen. Hierdoor neemt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen sinds jaren weer toe, nadat genderongelijkheid juist afnam in de afgelopen decennia.
 

De VN-organisatie geeft verschillende redenen waarom de positie van de vrouw weer onder druk staat in coronatijd. De voornaamste reden is dat de sectoren waarin vrouwen vaak werken (toerisme, retail, horeca) door de wereldwijde lockdownmaatregelen vaker zonder werk zaten.


Bovendien is het in deze sectoren moeilijker om vanuit huis te werken, waardoor vrouwen vaker hun baan verloren dan mannen. In de VS lag het aantal werkloze vrouwen tussen april en juni 2 procentpunten hoger dan het aantal werkloze mannen, aldus het IMF.


Verder zijn vrouwen vaker dan mannen actief in de informele, 'zwarte' economie (schoonmaken, oppassen). In de informele sector kan iemand bij economische tegenwind makkelijker op straat worden gezet.


Vrouwen houden zich volgens het IMF ook meer bezig met het huishouden en kindzorg, waardoor zij vaak als eerste betaald werk moeten opgeven als kinderen niet naar school kunnen. Ook worden jonge vrouwen in arme landen vaker gevraagd om te stoppen met school en te helpen in het huishouden als een economische crisis dreigt. Hierdoor verliezen zij 'menselijk kapitaal'.


Het IMF vindt dat het groter wordende gat tussen mannen en vrouwen weer verkleind kan worden met op maat gemaakt beleid, zoals subsidies voor kinderopvang en het aanbieden van ouderschapsverlof.

 

Zie ook het bericht op Nu.nl hierover >>

 

 


Uitgebreid zoeken