#caption
#caption


CSW 64 uitgesteld

Van 9 tot 20 maart 2020 zou op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York de 64e vergadering van de Commission on the Status of Women (CSW) plaats vinden. De vergadering is echter vanwege het Corona virus tot nader order uitgesteld.

Op 9 maart is alleen een procedurele vergadering gehouden. Er vindt dus geen algemeen debat plaats en alle side events die gepland waren door de lidstaten zijn geannuleerd. Zie het persbericht van UN Women voor de uitkomst van de procedurele vergadering.

 

De verwachting is dat het algemeen debat en de side events worden uitgesteld naar het high level multi stakeholder event Beijing+25 in New York eind juli. Volgens WO=MEN kan dat betekenen dat alleen New Yorkse diplomaten aanwezig zijn. Zonder maatschappelijk middenveld of vertegenwoordigers van progressieve landen krijgen conservatieve krachten, waaronder de VS (?), alle ruimte om hun agenda door te drukken

Meerdere civil society organisaties kunnen de reis in juli niet maken, omdat ze hiervoor geen financiering hebben. Veel organisaties kunnen het hotel en de vliegtickets die ze al voor maart geboekt hadden, niet kosteloos wijzigen en/of annuleren zonder formeel negatief reisadvies.
WO=MEN roept daarom de Nederlandse overheid op het maatschappelijk middenveld te ondersteunen. Bijvoorbeeld in gesprekken met New Yorkse diplomaten, zodat maatschappelijke organisaties ook op afstand kunnen participeren.


Iedere 5 jaar wordt in de CSW het volledige Beijing Platform for Action geëvalueerd. In 2020 wordt het 25-jarig bestaan gevierd van het Platform for Action, de wereldwijd belangrijkste agenda voor gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen, die in 1995 in Beijing werd vastgesteld.

Tijdens de evaluatie wordt gekeken naar wat nodig is om de uitvoering van de Beijing agenda en de verwezenlijking van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen voort te zetten én hoe bijgedragen kan worden aan de volledige verwezenlijking van de Agenda 2030.

Een van de side events die gepland was voor de CSW is die van de VN Vrouwenvertegenwoordiger 2020 Angela Maas over Gender and Healthcare, Female Values and Healtcare. 


Uitgebreid zoeken