#caption
#caption


Angela Maas Meest Invloedrijke Vrouw 2019

Afgelopen maandag heeft Opzij de lijst van 100 meest invloedrijke vrouwen voor 2019 bekend gemaakt. Uit hun midden is cardioloog Angela Maas gekozen tot Meest Invloedrijke vrouw 2019.

 

Angela Maas levert al sinds haar studietijd strijd met het mannenbastion dat de medische wereld ook toen was. Al tijdens haar specialisatie was het zo dat de boven haar gestelden (lees: mannen) besloten dat het goed zou zijn als er elke vijf jaar één vrouw tot de studie zou worden toegelaten: ‘de excuustruus’. Al snel zag zij dat niet alleen als het ging om haar collega’s maar eigenlijk steeds in de medische wereld, de man de maatstaf der dingen was: bij onderzoek en bij het ontwikkelen van medicatie.

 

Angela Maas was n.a.v. haar benoeming diezelfde maandagavond aanwezig in de talkshow van Jeroen Pauw en vertelde daar dat zij in haar eigen vakgebied ontdekte dat vrouwen – letterlijk – een ander hart hebben dan mannen. Andere klachten die vragen om andere oplossingen. Oplossingen die vaak niet erg sexy zijn in de ogen van haar mannelijke collega’s die er een voorkeur voor hebben om aan een lichaam te knutselen, in technische zin. Opereren, dotteren, het plaatsen van stents. Terwijl dat voor veel vrouwen helemaal geen oplossing is.


Op 7 mei 2019 verscheen Angela’s boek ‘Hart voor Vrouwen’. Hart- en vaatziekten zijn al vele jaren wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Vrouwen verschillen tot in elke cel van het lichaam van de man en dat heeft ook gevolgen voor gezondheid en ziekte. Dat geldt ook voor het hart. In haar boek vertelt Angela Maas onder meer over de risicofactoren op een hartinfarct bij vrouwen, over de menopauze en andere vrouwspecifieke risicovariabelen, een falende hartspier en versleten hartkleppen, het ‘gebroken hart’,  hartschade bij borstkanker en hartritmestoornissen.
 

In het programma van Pauw vertelde Angela Maas ook dat zij door de Nederlandse Vrouwen Raad voor 2020 is voorgedragen als VN Vrouwenvertegenwoordiger 2020. In haar jaar als Vrouwenvertegenwoordiger zet zij zich – samen met de NVR – in voor een goede gezondheidszorg voor vrouwen en voor meer vrouwen in leidinggevende posities in de gezondheidszorg.  

 

Hoe komt de Top 100 tot stand?

Met de Top 100 wil Opzij het onderwerp topvrouwen blijvend op de agenda zetten. De Top bestaat uit tien top-10 lijsten in verschillende categorieën. De redactie van Opzij raadpleegde tientallen deskundigen. Er wordt gekeken naar ‘absolute’ invloed (de macht die een functie met zich meedraagt), naar hoe ze die gebruiken en naar hoe zichtbaar de vrouwen zijn. Uit de conceptlijsten stelt een jury de definitieve lijsten samen. Van alle tien categorieën word een nummer 1 gekozen, en uit de nummers 1 een overall winnaar. De jury wisselt ieder jaar. De volledige lijst van 100 meest invloedrijke vrouwen 2019 wordt gepubliceerd in het decembernummer van Opzij.


Uitgebreid zoeken