#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019
#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019


Update van Clarice Gargard

Clarice Gargard is nu  5 maanden officieel VN Vrouwenvertegenwoordiger. En in deze vijf maanden heeft ze duidelijk niet stil gezeten: een succesvol side-event in New York (CSW), een nieuw feministisch platform: Lilith, diverse interviews – van Glamour tot Nieuwwij.nl.  en héél veel gesprekken gevoerd, kennis opgehaald en gedeeld.

Op de Algemene Ledenvergadering van 25 mei gaf Clarice een update, en zoomde zij in op het platform Lilith, een nieuw feministisch platform, dat zich richt op het zichtbaar maken van vrouwen en de vierde feministische golf.

CSW

Clarice Gargard is de eerste Vrouwenvertegenwoordiger die het initiatief nam voor een eigen side-event tijdens de 63ste CSW in New York. “Er zat veel voorbereiding in de CSW en het side-event die we gaven over vrouwen in media. Helaas hebben we niet alles kunnen behandelen vanwege tijdgebrek. Maar het was fantastisch. Er was veel interesse voor de sessie. De premier van Aruba, Evelyn Wever Croes was lyrisch, minister Van Engelshoven was tevreden. Ik heb daar ook contact gemaakt met verschillende internationale vrouwenorganisaties.”
Lees meer over het side-event tijdens de CSW >>
 

Lilith
“Zoals jullie weten heb ik in het kader van de functie VN Vrouwenvertegenwoordiger Lilith gelanceerd. Een nieuw feministisch platform dat zich richt op het zichtbaar maken van vrouwen en de vierde feministische golf. Enerzijds een platform waar je de agenda kunt vinden met events, demonstraties, talks, kunst en cultuur die allemaal met de feministische agenda van nu te maken hebben. (zie ook de oproep onderaan dit artike hiervoor!) 

Anderzijds met artikelen, en eigen producties die we doen. In 2020 brengen we onze journalistieke glossy uit. Daar zijn we nu nog fondsen voor aan het genereren. Verder zetten we ons in als adviseurs voor meer inclusiviteit in media.”

Interessante artikelen op de website van Lilith

  • De  moeizame onderhandelingen bij de VN, omdat daar zelden echt inhoudelijk over wordt bericht gegeven. Lees meer >>
  • Een interview met Devika Partiman van Stem op een Vrouw. Lees meer >> 
  • En een event met auteur Soraya Chemaly georganiseerd over vrouwelijke woede. Lees meer >> 

Gesprekken
Naast alle deze concrete activiteiten, heeft Clarice héél veel gesprekken gevoerd.
Bijvoorbeeld met de directeur en ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij hebben Clarice weer aan andere partijen voorgesteld en informatie doorgestuurd over de emancipatieagenda. Er is contact geweest met: Genderplatform, Platform Zijn, Atria, Women Inc, Cordaid (Anne Kwakkenbos staat in het interview van Lilith), Mama Cash. Met diplomaten van PV en Choice for Youth and Sexuality in de VS gesproken en Sajeda Amin (Population Council, die zich bezig houdt met kindhuwelijken), Janneke Niessen, Petra Stienen, Soraya Chemaly, Lisa (Codam, vrouwen in tech). 
 

“Ik heb ook contact met veel vrouwen die in de media werken, zowel nationaal als internationaal. Sunny Bergman, Sabrine Ingabire (NRC), Zoe Papakainomou (OneWorld), Edith Lederer (ANP), Raquel Willis (Out Magazine) en de organisatie Women in Journalism. En ik zit in de appgroep van het maatschappelijk midden om op de hoogte te blijven.”

 

Media
Clarice heeft diverse interviews gehad met onder meer de Glamour, Viva en Marie Claire.

Maar ook online:


Tot slot: een oproep: Deel uw event op de agenda van Lilith 
Op de website van Lilith is een agenda. Clarice nodigt lidorganisaties van de NVR uit, om  informatie over events in eigen stad of provincie te mailen naar info@lilithmag.nl. Dat komt dan op de agenda, en wordt gedeeld via sociale media, zodat mensen kunnen weten wat er in het land gebeurd. 
 

 

 


Uitgebreid zoeken