#caption
VN Vrouwenvertegenwoordger 2020: Angela Maas
#caption
VN Vrouwenvertegenwoordger 2020: Angela Maas


Van worsteling naar verwondering

Volgende week is het zover. Woensdag vlieg ik naar New York en op 5 of 8 oktober mag ik de vrouwen uit het Koninkrijk der Nederlanden een stem geven tijdens de Derde Commissie van Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
 

Er valt veel te regelen voor mijn vertrek naar New York. Belangrijkste onderdeel daarbij is het schrijven van mijn speech. Dat is niet zo makkelijk. Ik zal het maar eerlijk toegeven, dat is best een worsteling. Het is een kwestie van schrappen en overpeinzen. Wat is nu echt het belangrijkste dat gezegd moet worden. Mijn eerste concepttekst was natuurlijk veel te lang. Afgelopen jaar heb ik zoveel meegemaakt, zoveel evenementen bezocht, zoveel presentaties gehouden, honderden, ja zelfs duizenden vrouwen gesproken en met zeer veel deskundigen overleg gevoerd. Daarnaast veel interviews gegeven en daar weer reacties op gehad. De meeste presentaties waren in Nederland, maar ik ben ook in diverse Europese landen geweest en in Afrika om met vrouwen te spreken over de knelpunten die zij ervaren in hun leven en de mogelijkheden om hun positie te versterken. 

Hoe ga ik al die informatie samenvatten? Wat ga ik zeggen in de vijf minuten dat ik het woord mag voeren tijdens de General Assembly van de VN in New York? Het legt een druk op mij omdat ik alle vrouwen die ik gesproken heb een stem wil geven. Toch moet ik selecteren en keuzes maken zodat er een goed en samenhangend verhaal ontstaat met een duidelijke oproep die de harten van de mensen zal raken en die iets in gang zal zetten. De VN doet al veel goed werk en daar wil ik graag  een extra steentje aan bijdragen. Een steentje in de VN-vijver gooien zodat het water in beweging komt en anderen in beweging zal zetten om gendergelijkheid te bereiken en vrouwen te versterken. 
 

Volgende week, nadat de speech is gechecked door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, print ik de tekst uit, stop ik het papier in mijn koffer en vertrek ik naar New York. Nog steeds verwonderd dat ik dit mag doen. Een once-in-a-life-time experience.
 

In de wandelgangen van het VN-gebouw hoop ik opnieuw veel mensen te ontmoeten om verder te spreken over mijn missie: gelijkheid tussen mannen en vrouwen en het empoweren van vrouwen, met speciale aandacht voor de vrouwen op het platteland.
 

De speech zal te volgen zijn via een live-stream van mijn face-bookpagina @OnzeVrouwInNY

Ik hoop dat u kijkt!
 

Willemien Koning-Hoeve

Op de foto: Willemien in gesprek met LNV-minister Carola Schouten


Uitgebreid zoeken