#caption
#caption


Oproep aan minister Koolmees: laat samenwonenden ook onder de wet VPS vallen

Als samenwonenden uit elkaar gaan zou de ex-partner ook recht op pensioen moeten hebben. Dat zeggen de Nederlandse Vrouwen Raad en lidorganisatie WOUW Amsterdam, netwerk van maatschappijkritische 50+-vrouwen, in een brief aan minister Koolmees en staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
 

De brief is een reactie op de commissievergadering van 20 juni 2018 over de tweede evaluatie van de Wet Verevening Pensioen bij Scheiding (VPS). Volgens de NVR en WOUW is de wetswijziging voor vrouwen gunstig als het gaat om het verdelen van pensioen bij een scheiding, maar zitten er in de voorstellen onderdelen die de financiële situatie van vrouwen verslechteren. 
 Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Uit de brief:
“Eén van de voorgestelde wijzigingen in de wet VPS die de pensioensituatie van vrouwen zal verslechteren is dat de periode, waarover het bijzonder partnerpensioen wordt vastgesteld, wordt ingeperkt als de ex-partner overlijdt. Deze wijziging wil de minister ook meteen invoeren in de pensioenwet voor vrouwen die nog getrouwd zijn en hun partner overlijdt! En dat terwijl vrouwen gemiddeld 40 procent minder pensioen opbouwen dan mannen.

De NVR vindt dat samenwonenden onder de wet VPS horen te vallen, omdat de taakverdeling tussen partners niet verschilt van die van gehuwde en geregistreerde partners en bijna de helft van de kinderen in een samenwoonrelatie wordt geboren. Veel pensioenfondsen hebben al een regeling.

Als samenwonenden alsnog hun relatie formeel vastleggen, moet bij scheiding het pensioen dat in de voorhuwelijkse periode is opgebouwd worden meegenomen.

Pensioenfondsen die op risicobasis werken, moeten verplicht worden om vrouwen te compenseren voor het verlies van het bijzonder partnerpensioen bij scheiding.”

Lees hier de brief aan minister Koolmees en staatssecretaris van Ark
Lees hier de uitgebreide toelichting op de brief
Lees hier de bijlagen bij de brief 

 

Meer informatie: www.nederlandsevrouwenraad.nl/pensioenbijscheiding.


Uitgebreid zoeken

                 
     
  
       IIW NL    
  
     
     
  
  
     
     
  
     
  
     
    IIW NL