#caption
Koninklijke belangstelling voor De Nieuwe Toekomst
#caption
Koninklijke belangstelling voor De Nieuwe Toekomst


Een idee voor haar toekomst

Coach Marianne en deelneemster DongInterview met deelneemster Dong en haar coach Marianne

"We hebben heel veel gewerkt met elkaar", zegt Dong over haar coach Marianne. Dong kent Marianne omdat ze deelgenomen heeft aan het project De Nieuwe Toekomst in Maastricht.

Dong kwam in contact met De Nieuwe Toekomst via Sandra Theunissen van Xonar Vrouwenopvang en -hulpverlening. Ze komt uit Vietnam, woont nu tien jaar in Nederland en heeft drie dochters. In het begin vond ze de training heel moeilijk: dit is niets voor mij. Sandra motiveerde haar om door te gaan en te vragen wat ze niet begreep. Halverwege de training maakte ze kennis met Marianne, de persoonlijke coach die haar ongeveer zeven maanden zou begeleiden. Marianne: "Toen was ze een hele bedeesde vrouw en had veel moeite met Nederlands."
Dong: "Ik heb geen diploma’s. In Vietnam had ik een tijdje een eigen restaurant, ik vind het leuk om in de horeca te werken. Maar met drie kinderen zocht ik een baan voor overdag. Marianne heeft geholpen bij het huiswerk van De Nieuwe Toekomst, bij mijn sollicitatiebrief en cv en we hebben samen naar werk gezocht bij winkels als V&D en de Hema. Ik had een goed sollicitatiegesprek bij een hotel. Mijn werktijden zouden van negen tot drie uur zijn. Maar in de praktijk moest ik doorgaan tot het werk af was, en dat was soms pas om vijf uur. Na de proeftijd heb ik een gesprek met de baas gehad, dat het niet lukte."

Presentatie
Dankzij Hilde Winters, projectcoördinator De Nieuwe Toekomst bij FAM Netwerk, de uitvoerende vrouwenorganisatie in Limburg, en Sociale Zaken Maastricht kon Dong een cursus ondernemerschap volgen bij het Inspiratiehuis in Maastricht de Snelkookpan. Dong: "Ik wil volgend jaar een eigen schoonheidssalon openen – ook mijn kinderen willen daarin werken. Eigenlijk was het traject van De Nieuwe Toekomst toen al afgerond, maar omdat ik aan de Snelkookpan begon, zei Marianne: 'Ik blijf nog even'.
De ondernemersopleiding duurde vijf weken, met twee dagen per week onderwijs in theorie en praktijk. Er kan veel mis gaan bij een eigen bedrijf als je niet goed bent voorbereid. Aan het eind moesten we ons ondernemingsplan presenteren voor een jury. Ik vond het moeilijk om daar te staan en een presentatie te houden. Maar ik was de winnaar van de cursus."
Dong vervolgt: "Mijn plan is goedgekeurd en ik word geholpen bij de financiering. Het moet een schoonheidssalon voor alleen vrouwen worden. Ik heb ondertussen al een diploma Thaise massage en ik wil dat combineren met huid- en haarverzorging. Ik heb nu een idee voor de toekomst van mij en mijn kinderen." Marianne: "En je spreekt veel beter Nederlands!"

Sterke mensen
Marianne gaat nog vaak met Dong mee als een extra oor om de afspraken vast te leggen, maar ze is ook een vriendin geworden. "We kunnen goed samen opschieten."
Marianne: "De uren dat we samenwerkten, vlogen voorbij! Ik heb me aangesloten bij De Nieuwe Toekomst omdat ik het een goed project vond, waar ik graag deel van wilde uitmaken. Het is mooi om te zien hoe sterk mensen zijn, hoe ze stappen zetten. Fijn om daarbij te helpen. Maar je verwacht niet dat je zo’n klik met elkaar hebt en vrienden wordt." Ze wil zeker nog een keer coach worden: "Ik vind het contact heel waardevol. Maar je moet er wel de tijd voor hebben. Het kost meer dan een uur per week!"
Dong: "Ik wil doorgaan ondanks alles. Een neef heeft zes weken geleden mijn oudste dochter met een mes aangevallen en het huis in brand gestoken. Hij zit nu vast en krijgt minimaal vijf jaar TBS. Er was gewaarschuwd maar de politie kan pas optreden als er iets is gebeurd. Door zoiets verlies ik een tijdje de moed. Maar we zijn sterke mensen... ik moet sterk zijn voor de kinderen, ook als ik van binnen verdrietig ben. Ik ben een voorbeeld voor hen. Ik heb veel geleerd, heb meer zelfvertrouwen en voel me heel sterk."

Bron: FAMEUS, juni 2016

 

 


Uitgebreid zoeken