#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019 spreekt Algemene Vergadering van de VN toe
#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019 spreekt Algemene Vergadering van de VN toe


De laatste hand

Post van Irene Hemelaar op 30 september 2015 op Facebook

Irene, is je speech al af?
Irene, wanneer ga je nu naar New York de VN toespreken?
Twee hamvragen die me al weken (speech), zo niet maanden (wanneer!!!! NY) bezighouden.
Net op het moment dat ik had besloten dat ik me bij het schrijven zou gaan beperken tot de feiten, cijfers en vormtips die ik in de vele gesprekken met betrokken mensen heb mogen ontvangen, kreeg ik ingefluisterd dat er eind september een belangrijk statement gemaakt zou worden. Wilde mijn speech een beetje actueel zijn, moest ik daar wel ruimte voor maken.
Deze eerste week van de Algemene Vergadering van de VN leverde al veel moois op. Afgelopen weekend spraken meer dan 80 wereldleiders zich uit om de 'gender gap' tussen vrouwen en mannen te verkleinen. http://www.unwomen.org/en/news/stories/2015/9/closing-remarks-global-leaders-meeting Mooie standpunten die óók voor LHBTI gelden, maar niet als zodanig benoemd. Dit neem ik dan maar mee smiley. Ook het fenomeen 'gender'. Dat is uiteraard breder dan de dichotomie van man en vrouw alleen.
En tussendoor valt mijn oog op een bericht van een lidstaat die zogenaamde wetten vanuit zijn religie boven mensenrechten schaart. https://gayguidetocambodia.wordpress.com/2015/09/29/lgbt-rights-saudi-diplomat-refuses-to-discuss-gay-rights-at-un/
Daar maak ik me dan ook nog weer een paar uur druk om. Moet ik hier iets mee? Nee.
Ik blijf bij mijn oorspronkelijke plan om me te richten op landen waar homoseksualiteit niet verboden is, maar waar wetten ter bescherming van LHBTI-personen ontbreken. Dat neemt niet weg dat dit statement van Saudi Arabië me gek maakt. Mensenrechten boven religie!!!!
Maar dan gisteren de bijeenkomst waar Frans Timmermans over spreekt: http://www.ohchr.org/EN/Issues/Discrimination/Pages/JointLGBTIstatement.aspx
"United Nations entities call on States to act urgently to end violence and discrimination against lesbian, gay, bisexual, transgender and intersex (LGBTI), adults, adolescents and children." Met een fantastische voetnoot: "While this statement refers to lesbian, gay, bisexual, transgender and intersex people, it should also be read to refer to other people who face violence and discrimination on the basis of their actual or perceived sexual orientation, gender identity and sex characteristics, including those who may identify with other terms." Ik hou zo van inclusiviteit. Wow, dit is GROOT! Dit is onontbeerlijk voor wat ik wil gaan zeggen.
Toen ik praktisch een jaar geleden mijn sollicitatieprocedure voor Vrouwenvertegenwoordiger besprak met Charles Radcliffe, chief global issues bij OHCHR zei hij me dat de AV van 2015 hét moment was om gelijke rechten voor LBTI (zonder 'G' of 'H' want gaat over vrouwen) te bespreken. Er waren veel ontwikkelingen ten positieve gaande mbt de erkenning van sexuele oriëntatie en gender identiteit als mensenrecht. Nederland zou met mij als vrouwenvertegenwoordiger kunnen meelopen in de voorhoede van verandering. En de NVR zag dit ook en ik wérd gekozen.
(Lees eventueel hier over Free & Equal: https://www.unfe.org)
Is mijn speech half oktober met deze versnelling in positieve ontwikkelingen dan mosterd na de maaltijd? Nee, beslist niet. Ik zie het meer als een kers (een verse, niet zo'n vieze geconfijte) of (vers geklopte) slagroom op de taart. Ik spreek nog altijd op een plek, waar LBTI nog niet is aangekaart, waar landen aanwezig zullen zijn niets met het onderwerp hebben, maar ook die misschien al overwegen om 'iets' met dit onderwerp te doen of die misschien net een duwtje in de juiste richting nodig hebben. Het blijft een unieke kans en gelegenheid.
En dan is het nu tijd om de laatste hand aan de speech te gaan leggen, zodat ik, wanneer ik hoogstwaarschijnlijk eind volgende week vertrek, niet alleen een persoonlijk, inhoudelijk en goed statement breng, maar vooral eentje die volledig aansluit bij de actualiteit en de positieve ontwikkelingen en daar hopelijk ook aan zal bijdragen.

Frans Timmermans
29 september om 23:51 · Facebook Mentions ·
Drie jaar geleden nog een klein kamertje achteraf. Vandaag een grote, volle vergaderzaal in het VN hoofdkwartier voor de bijeenkomst over gelijke rechten en de integratie van de LGBT gemeenschap wereldwijd. Prachtige toespraak van SG Ban Ki-Moon, landen van alle continenten vertegenwoordigd in de zaal. We gaan vooruit, we zijn niet te stoppen! We are all equal!.

 

 

 

 


Uitgebreid zoeken