#caption
#caption


Irene Hemelaar als Vrouwenvertegenwoordiger in 2015 naar de VN

De Nederlandse Vrouwen Raad heeft Irene Hemelaar (45), ondernemer en o.a. directeur LHBTI-emancipatie van de Stichting Amsterdam Gay Pride, voorgedragen als Vrouwenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties. Na haar benoeming door de Minister van Buitenlandse Zaken zal zij in oktober 2015 deel uitmaken van de Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de VN om daar namens de Nederlandse vrouwen de regeringsleiders van de VN-lidstaten toe te spreken. 

De ambitie van Irene Hemelaar als vrouwenvertegenwoordiger is om op te komen voor de rechten van lesbische, biseksuele en transvrouwen en vrouwen met een intersekseconditie (LBTI-vrouwen). Over die ambitie zegt zij: ”2015 is het jaar dat ik vrouwenvertegenwoordiger zou willen zijn. In aanloop naar EuroPride 2016 in Amsterdam, zal ik nog meer dan nu internationaal werk verrichten. Ik ben me er zeer van bewust dat mijn ervaring en activisme slechts een ‘niche’ beslaan als het gaat om de breedte van vrouwenrechten waarover afspraken zijn gemaakt tijdens de vierde Wereldvrouwenconferentie in 1995 in Beijing en de Millennium Development Goals. Ook dat seksuele diversiteit een moeilijk bespreekbaar onderwerp is in veel van de landen die de afspraken hebben ondertekend. Tegelijkertijd is mijn strijd voor gelijke rechten er een die als lakmoesproef dient. Wanneer LBTI-vrouwen in volle vrijheid hun leven kunnen leven, zullen heterovrouwen dit zeker kunnen.”

Met de voordracht van Irene Hemelaar sluit de NVR aan bij een van de prioriteiten van het internationale mensenrechtenbeleid van Nederland dat de rechten van vrouwen en seksuele minderheden wil beschermen. In de Tweede Kamer is bovendien onlangs nog gepleit om Nederland wereldwijd weer leidend te maken als voorvechter van rechten voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.

Foto: Marjolein van Veen

Sinds het ontstaan van de Verenigde Naties in 1945 maakt ieder jaar een Vrouwenvertegenwoordiger deel uit van de Nederlandse Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Nederland is hiermee uniek en leidend in de wereld. De VN Vrouwenvertegenwoordiger wordt van oudsher geselecteerd en begeleid door de NVR. 

Volgens goed gebruik wordt de voordracht van de Vrouwenvertegenwoordiger voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de NVR en presenteert zij zich daar als eerste. Klik HIER voor een kort verslag van haar introductie.


Uitgebreid zoeken