#caption
Goede raad van lidorganisatie ZijActief Limburg
#caption


Moreel appel Vrouwenvertegenwoordiger Margriet van der Linden op wereldleiders

‘Zeg niet tegen vrouwen en meisjes dat hun rechten u niet interesseren’ 

13 oktober 2014 - “‘Fiets niet te dicht langs het maïsveld!’ Die waarschuwing gaf mijn grootmoeder mij als meisje mee. Ik was zeven en begreep niet waar zij op doelde. Pas jaren later hoorde ik dat er in het maïsveld meisjes waren verkracht en aangerand.”  

Met deze woorden begon Margriet van der Linden vandaag haar statement in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Zij sprak daar als Vrouwenvertegenwoordiger en deed vanuit die –unieke- functie een moreel appel op de leiders van deze wereld:“Het is onacceptabel dat 1 op de 3 vrouwen in de wereld het slachtoffer is van seksueel geweld. Zeg in uw zwijgen niet tegen vrouwen en meisjes dat hun rechten u minder of in het geheel niet interesseren. Schroom niet langer uw leiderschap aan te wenden, stop het geweld. Uw rechten zijn hun rechten. Hun leven is ons leven.”

Margriet van der Linden refereerde in haar statement niet alleen aan de vele gesprekken die zij het afgelopen jaar met vrouwen in Nederland heeft gehad over hun ervaringen met seksueel geweld, maar vooral ook aan het bruut geweld tegen vrouwen dat in conflictgebieden voor het oog van de wereld wordt ingezet. De berichten vanuit Syrië, de verhalen van vrouwen, meisjes, kinderen, in de talloze vluchtelingenkampen in Libanon, aan de grens met Turkije en Jordanië, het extreme, veelal seksuele geweld van IS dat vrouwen en meisjes treft… “We weten er van en doen soms iets, maar het blijven kleine signalen in een moeras van geweld waar maar geen einde aan komt.”  Nog nooit is de situatie van vrouwen aanleiding geweest voor internationaal ingrijpen, constateert Margriet, ondanks resolutie1325 die in 2000 in de VN Veiligheidsraad is aangenomen en het geweld tegen vrouwen in gewapende conflicten tot een internationaal veiligheidsvraagstuk moest maken. “Hoe kan dat?”  was haar dringende vraag aan regeringsleiders. “Zijn mensenrechtenschendingen niet belangrijk genoeg als het vrouwen betreft?”

Al die vrouwen en kinderen hebben recht op aangifte en gerechtigheid, aldus Margriet. “Ze hebben er recht op dat hun overheden en de internationale gemeenschap zich serieus en blijvend voor hen inzetten, door zich publiekelijk tegen deze epidemische schending van mensenrechten te keren.”

Volgens Margriet van der Linden zijn de verbetering van de positie van vrouwen én de opvoeding en begeleiding van jongens een begin van de oplossing voor dit probleem. Jongens en mannen moet worden geleerd dat hun positie en mannelijkheid niet in het geding zijn als ze respectvol met vrouwen en meisjes omgaan, als ze hun dochters de kansen bieden en posities gunnen waar zij zelf van nature recht op lijken te hebben.
“Geen vrouw of meisje zou zich een tweederangs burger, een object, een wegwerpartikel mogen voelen. En geen man of jongen mag worden wijsgemaakt dat dat op basis van cultuur, een religie, een theorie, een gekaapte tekst, een gewoonte of grap wél het geval is”, hield Margriet de wereldleiders voor. “Juist daar ligt een taak van de internationale gemeenschap en nationale overheden.”

Volledige tekst statement Engels >>

Volledige tekst statement Nederlands >>

 


Uitgebreid zoeken