#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg
#caption


AVVN 2013: Eigen ondernemerschap sterkt vrouwen

De Nederlandse Vrouwen Raad draagt met trots Josette Dijkhuizen – ondernemer, wetenschapper en genomineerde voor de prijs ‘ZZP Ondernemer van het Jaar 2012’ – voor als Vrouwenvertegenwoordiger 2013. Dijkhuizen zal na haar benoeming door de Minister van Buitenlandse Zaken in oktober 2013 deel uitmaken van de Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York en daar namens de Nederlandse vrouwen de regeringsleiders toespreken. 

“Stimuleer en help vrouwen een eigen onderneming op te bouwen en hun hele leefomgeving zal daarvan mee profiteren.” Vanuit deze overtuiging begint Josette Dijkhuizen haar jaar in voorbereiding op de Algemene Vergadering herfst 2013.

Ondernemen geeft innerlijke kracht

Dijkhuizen (43) coacht en adviseert startende en meer ervaren ondernemers. Sinds 2010 is Dijkhuizen ook promovendus aan de Universiteit van Tilburg. In haar onderzoek richt zij zich op succes- en geluksfactoren van ondernemers in Nederland. “Zowel in mijn werk als in mijn onderzoek zet ik me in voor empowerment van vrouwen door zelfstandig ondernemerschap.” Vrouwen stimuleren om een eigen onderneming op te zetten, is voor Dijkhuizen een krachtig emancipatiemiddel: “Ondernemen vergroot het gevoel van eigenwaarde en geeft veel zelfvertrouwen.” Hierover zal zij de Algemene Vergadering van de VN volgend jaar alles vertellen. 

Meer ondernemerschap bij vrouwen wereldwijd betekent volgens Dijkhuizen niet alleen een verbetering in de positie van vrouwen: “Meer succesvolle vrouwelijke ondernemers leidt bovendien tot armoedereductie en vergroting van zowel welvaart als welzijn. Vrouwen investeren namelijk een veel groter deel van hun inkomen terug in de maatschappij dan mannen. Zij investeren in het gezin, (hun) kinderen en in hun educatie en scheppen zo een meerwaarde voor gezinnen en de samenleving als geheel”, aldus Dijkhuizen.

Duurzaam netwerk opzetten

In voorbereiding op haar toespraak bij de Verenigde Naties zal Dijkhuizen praten met vrouwelijke ondernemers in Nederland, rolmodellen en belanghebbenden. “Ik wil een duurzaam netwerk van vrouwelijke ondernemers oprichten die zich ook in de toekomst voor meer vrouwelijk ondernemerschap – wereldwijd – willen inzetten.” In januari zal Dijkhuizen daarom een eerste netwerkbijeenkomst organiseren over diversiteit en ondernemerschap.

Uitgebreid zoeken