AI en de maatschappelijke impact

De ontwikkelingen op het gebied van AI gaan snel en dwingen ons om goed na te denken over de impact en consequenties ervan.
Datum:

20 oktober, 2022

Tijd:

14 - 17 uur

Locatie:

Vista College, Valkenburgerweg 148, Heerlen

AI (‘slimme algoritmen’) wordt al ingezet in de industriële context, maar het wordt pas echt spannend als AI zich gaat mengen in onze sociale context.

In de sociaal-maatschappelijke context gaan ook juridische en ethische kwesties een sterke rol spelen. Vooralsnog bouwen wij mensen de AI’s. Daarmee lopen we het risico dat onze eigen voorkeuren onbewust in de AI’s terechtkomen. Of AI’s leren patronen ontdekken in deels onvolledige  data waardoor een vertekende werkelijkheid ontstaat. Zonder de achtergronden is het risico groot dat dit gaat leiden tot ongewenste uitkomsten.

Op 20 oktober organiseert onze lidorganisatie SharePower i.s.m. Vista College, Zuyd Hoge School en Open Universiteit Maastricht, een bijeenkomst over de impact en consequenties van kunstmatige intelligentie.

Sprekers zijn Pieter Custers, directeur Brightlands, en Chantal Schinkels, auteur van o.a. ITGirl.

Je kunt deelnemen aan de volgende workshops:

AI-kansengelijkheid, vloek of zegen.
Een ethisch verkenning a.d.h.v. publieke waarden. 
Workshopleiders: Mark Trimpe en Ron Jacobs.

AI, fundamental human rights and the problem of control.
Doen die AI’s wel wat wij willen, of wat goed voor ons is (en wie bepaalt dat). Hoe houden wij steeds slimmer wordende AI’s onder controle?
Workshopleiders: Roger Bemelmans (lector Applied AI), Kay Schröder (lector Data Visualisatie), Nurhan Abujidi (lector Smart Urban Redesign, betrokken bij ELSA-lab rondom ethiek en sociale impact van AI).

Immersieve technologie, een zegen?
Hoe willen we omgaan met gezichtsherkenning, en technieken die in de sport gebruikt worden?
Workshopleider wordt nog nader bekend gemaakt.

De bijeenkomst duurt van 14 tot 17 uur (inloop 13.30 uur) en wordt gehouden in       
Vista College, Valkenburgerweg 148, Heerlen. Deelname is gratis, maar aanmelding is verplicht (let op, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar).

Meer agenda