Ga naar homepage
#caption
#caption
Projecten > Stem strategisch, kies een vrouw op een lagere positie

Wat is strategisch stemmen en hoe werkt het. Kies bij verkiezingen niet automatisch de 1e vrouw op de lijst, maar kies een vrouw die net buiten de boot dreigt te vallen.

 

Strategisch stemmen bij Tweede Kamerverkiezingen

Vrouwenbelangen voert al sinds jaren acties om meer vrouwen in de politiek te krijgen. De basis voor de verkiezingsactiviteiten is altijd: KIES EEN VROUW.

Kies een vrouw, stem strategisch - gemaakt door Daisy WinterAfbeelding gemaakt door Daisy Winter

Die oproep wordt zeker gehoord; het aantal voorkeurstemmen op een vrouw was bij de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012 70% van het totale aantal voorkeurstemmen, dat wil zeggen van de stemmen die niet op de lijsttrekker uitgebracht werden. Dat bracht echter geen extra vrouwen in de Kamer. Als je dat wilt bereiken moet er meer gebeuren.

 

Vaak wordt namelijk op de eerste vrouw van de lijst gestemd. Tja, die komt er meestal toch wel in. Om effect te hebben op het AANTAL gekozen vrouwen moeten er veel voorkeurstemmen worden uitgebracht op vrouwen die LAGER op de lijst staan en net buiten de boot dreigen te vallen.

 

Stem op een vrouw, maar doe het effectief, strategisch. Stem op een vrouw die net wel of niet gekozen zal worden. Hoe weet je dat? Je zou af kunnen gaan op de peilingen, hoewel die niet erg betrouwbaar zijn gebleken. 

 

Wij geven een advies. Kijk hier voor ons stemadvies en op welke vrouw je zou kunnen stemmen om meer vrouwen in de Tweede Kamer te krijgen.

 

Voorkeurstemmen Tweede Kamerverkiezing in 2012
Het totaal aantal geldige, niet zijnde blanco, stemmen bedroeg 9.424.235 stemmen. Er zijn 150 zetels te verdelen. De kiesdeler bedroeg (afgerond naar boven) 62.829 (aantal geldige stemmen gedeeld door aantal zetels = 150). Niet afgerond was de kiesdeler: 62.828 35/150 


Om met voorkeurstemmen te worden gekozen had een kandidaat meer dan 25% van de kiesdeler nodig, dus minimaal (afgerond naar boven) 15.708 stemmen. Dit is helaas geen enkele vrouw in 2012 gelukt.

 

Laten we er met zijn allen voor zorgen dat het in 2017 wel een vrouw lukt.

 

Stappenplan

  1. Vorm een groepje met wie je niet alleen de ingeschatte nieuwe lijst gaat maken, maar ook kan bepalen  wat je er mee gaat doen. Bv in de plaatselijke pers een bericht plaatsen, de vrouwenorganisaties benaderen, via de sociale media een aanbeveling posten, in je eigen netwerk uitdragen.
  2. Zorg dat je tijdig beschikt over de nieuwe kandidatenlijsten. Men wacht vaak met verspreiden tot kort voor de verkiezingen, maar de lijsten zijn al veel eerder ingeleverd.
  3. Maak een overzicht van de huidige zetelverdeling in de Tweede Kamer; m/v. 
  4. Maak een inschatting op grond van de landelijke peilingen welke partijen in de nieuwe Tweede Kamer zouden komen en met hoeveel zetels. NB Hier komt het aanwezige politieke gevoel goed van pas.
  5. Maak op grond van de inschatting een nieuw schema van de te verwachten zetelverdeling en vul aan de hand van de nieuwe  kandidatenlijst de namen in, met m/v. Dan kun je zien of een vrouw als laatste van een partij in de raad zou komen of net niet: een onzekere plaats. Zo’n persoon zou een aanbeveling moeten krijgen, louter om die getalsmatige reden. Het is aan de kiezer om af te wegen of ze die persoon haar vertrouwen zal geven.
  6. Nu kun je per partij een aanbeveling maken. Dat geldt niet voor elke partij; er zijn partijen die voldoende vrouwen op de lijst zetten of consequent de lijst vormen door m en v af te wisselen.
  7. Dan is het tijd voor de strategie. Let op bij eventuele publiciteit dat de onafhankelijkheid van de Vereniging voor Vrouwenbelangen duidelijk blijft. Vrouwenbelangen vindt politiek heel belangrijk, maar is niet gebonden aan een politieke kleur of levensbeschouwing en spreekt zich nooit uit voor een bepaalde persoon of lijst.

 

Wij hebben dit al voor u gedaan. Klik hier voor ons advies|  Printversie |  Sitemap |  Vorige pagina
Geplaatst: 14 februari 2017 | Laatste bewerking: 7 maart 2017
Trefwoord:
Platform van en voor vrouwenorganisaties
Bereik circa 1 miljoen vrouwen. Voor gelijke rechten m/v en volwaardige participatie
NVR in jaartallen
Bestuur
Adviescommissie
Deskundigenpool
Bureau
Samenwerking
Publikaties
Contributie
Contact
 EZVN 
 PPW 
     
 ZijAc 
Platform van en voor vrouwenorganisaties
Bereik circa 1 miljoen vrouwen. Voor gelijke rechten m/v en volwaardige participatie
NVR in jaartallen
Bestuur
Adviescommissie
Deskundigenpool
Bureau
Samenwerking
Publikaties
Contributie
Contact
 EZVN 
  
 ZijAc 
  
 PPW