Ga naar homepage
#caption
De NVR bestaat 120 jaar!
#caption
De NVR bestaat 120 jaar!
NVR > Na 10 jaar weg bij de NVR

Aansluitend aan de Algemene Vergadering van de NVR op 21 mei 2016, werd afscheid genomen van Lotte Wouters. Ruim tien jaar is zij als beleidsmedewerker actief geweest voor de NVR.

Voorzitter Dorenda Gerts onderstreepte het bijzondere moment.  “Afscheid van de NVR en van je arbeidzame leven. Dat is een grote stap. Je bent vanaf 2005 bij de NVR. Dat is een lange tijd waarin je heel veel hebt meegemaakt. Zowel voor wat betreft de onderwerpen als intermenselijk. Een bewust levend mens maakt ook heel wat mee. En een bewust levend mens dat ben je.”

Gedreven van binnen uit
Dorenda memoreerde haar eerste kennismaking met Lotte toen zij in 2013 voorzitter van de NVR werd. Lotte kwam toen naar Waddinxveen naar het gemeentehuis waar Dorenda wethouders was.   “Wat mij toen enorm heeft getroffen is jouw eerlijke en oprechte gedrevenheid voor emancipatie en voor vrouwen. Een gedrevenheid van binnen uit.” Die gedrevenheid, zo benadrukte Dorenda, heeft Lotte door de jaren heen ook ingezet voor de verschillende projecten, zoals Doorbreek Huiselijk Geweld, Water zoekt Vrouw, Samen uit Samen Thuis, Vrouwen Stemmen. “Je hart zat ook vooral bij het project  De Nieuwe Toekomst, een ontzettend mooi project dat landelijke aandacht heeft gekregen.” Verder roemde Dorenda nog Lotte’s enorme kennis van zaken op emancipatieterrein.

Tien jaar NVR
Hoewel “helemaal een beetje beduusd” van al die mooie woorden en de belangstelling voor haar afscheid, liep Lotte de hoogtepunten van tien jaar NVR nog even langs. “Ik begon in 2005 met De Maakbare Mens, over de technologie bij de voortplanting. Heel veel vrouwen die discussieerden over eiceldonatie en de handel in eicellen.”


“In 2007 heb ik het Platform Vrouwen en Duurzame Vrede helpen opbouwen en uitbouwen. We organiseerden een internationale conferentie met vrouwen uit zes conflictgebieden: drie dagen conferentie werden afgesloten met een publieksmanifestatie in het Vredespaleis. Alle vrouwen, vaak met de meest kleurrijke kleding en sommigen zelfs op blote voeten,  kwamen met de tram naar het Vredespaleis. Er zijn  nog steeds contacten uit overgebleven van organisaties hier met die vrouwen en hun organisaties daar.”


Ze vertelde ook hoe ze met een aantal in Nederland wonende Afghaanse vrouwen te gast was in de kazerne in Wezep om een zaal vol militairen die uitgezonden zouden worden naar Uruzgan in Afghanistan, voor te lichten hoe zij ’t beste contact konden  maken met de bevolking daar. “Dat was zo succesvol, ’s avonds zaten we er nog en vroegen ze: willen jullie niet mee? Dat hebben we maar niet gedaan.”

De Nieuwe Toekomst
In 2009 leidde Lotte het project Uw talent gaat niet met pensioen voor 50plus vrouwen die in een sociaal isolement zaten. Toen ze een jaar later een lezing hield over dat project voor een zaal vol projectleiders, stak een van de vrouwen uit de zaal haar hand op en zei: “Ik was een van die vrouwen”.  De methodiek uit dat project is omgewerkt voor De Nieuwe Toekomst waarmee nu vrouwen met een verleden van huiselijk geweld weer op weg geholpen worden naar zelfstandigheid en economische onafhankelijkheid. “Ik hoop heel erg dat dat project voortgezet kan worden”, aldus Lotte.


In de afgelopen periode is Lotte langere tijd ziek geweest. Dat heeft haar tijd gegeven om na te denken over haar interesses en wat ze er mee wil. Stilzitten na de NVR is er niet bij. Behalve dat ze al langer als vrijwilliger op allerlei fronten actief is, wil zij zich ook gaan bekwamen in tuinarchitectuur en hoopt ze een eigen ontwerpbureau op dat gebied te kunnen beginnen.


 |  Printversie |  Sitemap |  Vorige pagina
Geplaatst: 25 mei 2016 | Laatste bewerking: 18 juli 2016
Trefwoord:
Platform van en voor vrouwenorganisaties
Bereik circa 1 miljoen vrouwen. Voor gelijke rechten m/v en volwaardige participatie
Over de NVR
NVR in jaartallen
Bestuur
Adviescommissie
Deskundigenpool
Bureau
Samenwerking
Publikaties
Contributie
Contact
Platform van en voor vrouwenorganisaties
Bereik circa 1 miljoen vrouwen. Voor gelijke rechten m/v en volwaardige participatie
Over de NVR
NVR in jaartallen
Bestuur
Adviescommissie
Deskundigenpool
Bureau
Samenwerking
Publikaties
Contributie
Contact