Ga naar homepage
#caption
De NVR bestaat 120 jaar!
#caption
De NVR bestaat 120 jaar!
NVR > De enige vrouw op het podium

Column van Josette Dijkhuizen op de website van VNO-NVW west:

"Nog steeds kijk ik met verbazing naar mijn visitekaartje waar Honorair Hoogleraar Ondernemerschapsontwikkeling op staat vermeld. Het was uiteraard een bewuste keuze om als ondernemer een deel van mijn ‘vrije’ tijd te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. De bonus kwam met het verzoek om hoogleraar te worden, direct na het doctoraat. Dus tot zover niets vreemds aan mijn visitekaartje. Waar het verrassend wordt, is dat ik een vrouwelijke hoogleraar én zzp’er ben op het thema ‘ondernemerschap’. Van de hoogleraren was eind 2012 maar 16 procent vrouw [1] wat erg laag is, zeker gezien het grote aantal vrouwelijke studenten. Sinds 2006 zijn er zelfs meer vrouwelijke dan mannelijke studenten.

Het feit dat ik een vrouwelijke zzp’er ben, is op zich niet uitzonderlijk met 30 procent vrouwelijke ondernemers, ware het niet dat ik bij bijeenkomsten of op podia voornamelijk mannen tegen kom. Of het gaat om een voordracht bij de Global Entrepreneurship Week of een conferentie over geluk op het werk, ik ben vaak de enige vrouw op het podium. Dat geeft een sterk vertekend beeld. Het stimuleert mij juist des te meer om zichtbaar te blijven en mogelijk een rolmodel en stem te zijn voor andere ondernemers. Dat zijn niet alleen hoogopgeleide jonge mensen, maar ook mannen en vrouwen die geweld zijn ontvlucht en een nieuw leven willen opbouwen. Het opzetten van een eigen bedrijf zet ik daarbij in als middel voor economische zelfstandigheid en het opbouwen van een nieuw leven. Met de functie als hoogleraar gaat het gemakkelijker om taboes te doorbreken en krijg ik meer legitimiteit om me op meer strategisch niveau in te zetten voor ondernemerschap.

Maar ik mag niet de enige vrouw aan de discussietafel of op podia zijn als het gaat om ondernemerschap. Het wordt hoog tijd voor vrouwen om zich meer te laten zien en ik zie het als een taak van organisaties, zoals VNO NCW, om daar (meer) actie op te nemen. Anders blijven we ondernemerschap linken aan de blanke man van 50+ en dat is niet hoe ondernemend Nederland er uit ziet."

Josette Dijkhuizen,
Honorair hoogleraar Ondernemerschapsontwikkeling,
ook Ondernemersadviseur en bestuurslid bij de Nederlandse Vrouwen Raad

[1] Bron: Emancipatiemonitor 2014|  Printversie |  Sitemap |  Vorige pagina
Geplaatst: 12 november 2015 | Laatste bewerking: 25 november 2015
Trefwoord:
Platform van en voor vrouwenorganisaties
Bereik circa 1 miljoen vrouwen. Voor gelijke rechten m/v en volwaardige participatie
Over de NVR
NVR in jaartallen
Bestuur
Adviescommissie
Deskundigenpool
Bureau
Samenwerking
Publikaties
Contributie
Contact
Platform van en voor vrouwenorganisaties
Bereik circa 1 miljoen vrouwen. Voor gelijke rechten m/v en volwaardige participatie
Over de NVR
NVR in jaartallen
Bestuur
Adviescommissie
Deskundigenpool
Bureau
Samenwerking
Publikaties
Contributie
Contact