Ga naar homepage
#caption
Aantal voorgaande Vrouwenvertegenwoordigers
#caption
Aantal voorgaande Vrouwenvertegenwoordigers
Internationaal > Vrouwenvertegenwoordigers

Nederland kent diverse vrouwenvertegenwoordigers. Deze worden gekozen via openbare sollicitatierondes, en voorgedragen aan het ministerie ter zake om deel uit te maken van de betreffende regeringsdelegatie. 

De Nederlandse Vrouwen Raad werft en selecteert de vrouwenvertegenwoordigers en begeleidt hen in de uitvoering van hun functie. De NVR zet zich er voor in om bij elke VN-commissie en bij belangrijkse wereldtopconferenties een vrouwenvertegenwoordiger te hebben.
 
Sinds de oprichting van de Verenigde Naties maakt elk jaar een vrouwenvertegenwoordiger deel uit van de Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN).

Margriet van der LindenAVVN Vrouwenvertegenwoordiger 2014
Donderdag 21 november 2013 is bekend gemaakt dat Margriet van der Linden, oud hoofdredacteur van Opzij, door de NVR wordt voorgedragen als Vrouwenvertegenwoordiger voor 2014. Lees verder >>

Overzicht AVVN-vrouwenvertegenwoordigers
Klik hier voor een overzicht van de meest recente Vrouwenvertegenwoordigers AVVN. 

Eén van de eerste AVVN vrouwenvertegenwoordigers was mevrouw dr. Marga Klompé. 
In het boekwerk Verenigde Vrouwen in de Verenigde Naties, historisch overzicht 1945-2006 worden de activiteiten en (persoonlijke) ervaringen van de Nederlandse vrouwenvertegenwoordigers belicht.

Tot voor kort was er ook elk jaar een vrouwenvertegenwoordiger bij de Commission on Sustainable Development (CSD).  

In december 2009 maakte een vrouwenvertegenwoordiger deel uit van de regeringsdelegatie naar de Klimaattop in Kopenhagen; dat was dr. Pita Verweij.
Jolein Baidenmann
In juni 2012 ging Jolein Baidenmann als Vrouwenvertegenwoordiger mee in de regeringsdelegatie naar Rio + 20, de duurzaamheidstop van de Verenigde Naties. 

Functie Vrouwenvertegenwoordiger
Een vrouwenvertegenwoordiger heeft in de regeringsdelegatie de status van adviseur. Zij voegt haar genderdeskundigheid en kennis van de praktijk, speciaal van de gevolgen van beleid voor vrouwen, toe aan de ambtelijke delegatie die namens Nederland de onderhandelingen voert. Zij is een belangrijke intermediair naar het NGO-veld en houdt de delegatie bij de les aangaande eerdere afspraken die voor vrouwen van belang zijn. 
De vrouwenvertegenwoordiger heeft daarmee een onmisbare verbindende rol tussen overheid en maatschappij; zij brengt de politiek naar de burger en vertegenwoordigt deze op hoog niveau.
Een vrouwenvertegenwoordiger heeft een onbezoldigde en eervolle taak.

De AVVN-vrouwenvertegenwoordiger spreekt bovendien, namens de Nederlandse vrouwen, de Algemene Vergadering van de VN toe. Haar statement komt tot stand via inspraak en brede achterban raadplegingen.

De ervaringen van de verschillende vrouwenvertegenwoordigers zijn te volgen op het weblog van de vrouwenvertegenwoordiger op de NVR-website.

 |  Printversie |  Sitemap |  Vorige pagina
Geplaatst: 12 mei 2010 | Laatste bewerking: 25 juli 2015
Trefwoord:
Platform van en voor vrouwenorganisaties
Bereik circa 1 miljoen vrouwen. Voor gelijke rechten m/v en volwaardige participatie
Over de NVR
NVR in jaartallen
Bestuur
Adviescommissie
Deskundigenpool
Bureau
Samenwerking
Publikaties
Contributie
Contact
Platform van en voor vrouwenorganisaties
Bereik circa 1 miljoen vrouwen. Voor gelijke rechten m/v en volwaardige participatie
Over de NVR
NVR in jaartallen
Bestuur
Adviescommissie
Deskundigenpool
Bureau
Samenwerking
Publikaties
Contributie
Contact