Ga naar homepage
#caption
De NVR bestaat 120 jaar!
#caption
De NVR bestaat 120 jaar!
Duurzame ontwikkeling > Rubriek Persoonlijk Duurzaam > Met positiviteit en ambitieuze doelstellingen veranderen we de wereld

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Een slogan uit mijn jeugd, die ik maanden in de praktijk bracht door alleen droog brood met tomaat en komkommer te eten. Nu ik 39 ben, zijn drastische keuzes minder snel gemaakt, met een zoon en een hectisch leven. 

Wij doen thuis ‘een beetje van dit en een beetje van dat .. ‘ op het gebied van duurzaamheid. Lichten gaan uit als we niet in de kamer zijn en kranen lopen niet tijdens het tandenpoetsen. We eten bij voorkeur biologische producten of die van het eerlijke huismerk. Ik let bij de aankoop van grote consumptiegoederen op de ecologische kant; zo hebben we bewust een hypermoderne A-label droger gekocht. Ik heb een klein, zuinig autootje, maar reis met name met het openbaar vervoer en de OV-fiets. We geloven in de circulaire economie van Koninginnedag en Marktplaats, om speelgoed, fietspompen, kinderzitjes en andere onontbeerlijke spullen te kopen en verkopen. Laatst deden wij ook mee aan de actie Oud-Hollandsch Plastic Visschen in de Amsterdamse grachten; met schepnetten plastic opvissen uit de gracht. Moeilijker is het om minder vlees te eten met twee moeilijke eters thuis. Hoewel, eens per week pannenkoeken scheelt toch ook al?

Voor mij persoonlijk is een positieve kijk op de wereld het fundament van een duurzame samenleving. Vertrouwen in de toekomst en in anderen. Met mijn zoon ga ik regelmatig samen schatten zoeken (zwerfafval), om te ontdekken hoe mooi de wereld kan zijn, ook in de grote stad. Ik geloof dat de milieukant van duurzaamheid het meest effectief aan de productiekant aangepakt kan worden. En daarbij moeten zaken als arbeidsomstandigheden, eerlijk loon en rechten natuurlijk meegenomen worden. 

Maar er is een andere sociale kant van duurzaamheid, die we alleen met elkaar kunnen oppakken. En dat gaat over contact en verbinding met elkaar en de wereld. Open staan voor anderen, voor de omgeving om je heen en verbindingen leggen. In je hoofd, tussen onderwerpen, en op straat, tussen mensen. Zo leer ik mijn zoon dat je vreemden een compliment mag geven. Omdat positiviteit goed doet. 

Een lastige, maar bewuste keuze van mij is bijvoorbeeld om aan elke zwerver die ’t me vraagt, wat geld te geven. Natuurlijk weet ik ook dat het geld opgaat aan zaken, waar ik niet achter sta. Een tijd lang vroeg ik daarom: kan ik wat voor u kopen? Maar zwervers hebben dat liever niet. Nu denk ik dat de aandacht die ik geef, de bevestiging die ik geef door op die vraag in te gaan, belangrijker is.

 

 

 

De rubriek Persoonlijk Duurzaam is een serie columns over concrete mogelijkheden om als individu duurzaam te zijn. Er is aandacht voor duurzame energie, duurzaam waterbeheer, duurzame cadeaus, etc. De schrijvers kiezen zelf een onderwerp dat hen raakt en waarmee zij duidelijk willen maken dat een bijdrage aan een duurzame invulling niet ver weg staat. De rubriek is een initiatief van de Commissie Duurzame Ontwikkeling van de Nederlandse Vrouwen Raad. 
Jolein Baidenmann
In deze aflevering Jolein Baidenmann, adviseur duurzaamheid en internationale samenwerking, mede-directeur adviesbureau ISDuurzaam, Vrouwenvertegenwoordiger Rio+20.


 
Bij mij in de straat is een psychiatrisch opvanghuis. Buurtbewoners proberen de patienten die er komen vaak te vermijden. Maar ik weet zeker dat het impact had op de jongen van twintig, die herstellende was van zijn psychose, toen ik tegen hem zei dat ik blij was om te zien dat het weer beter met hem ging! Hij straalde en heeft me wekenlang met een verrukte blik aangekeken. Het gevoel dat er iemand was in de buitenwereld, die hem zag en zich zorgen over hem maakte, heeft zeker aan zijn welzijn bijgedragen. 

Dat positief denken een sterke kracht is voor duurzame ontwikkeling, is inmiddels ook wetenschappelijk valide. Vorig jaar werd in opdracht van het Duitse Milieuministerie een rapport uitgebracht over de low-carbon economy (A new growth path for Europe). Daarin beschreven de onderzoekers dat de Europese emissiereductiedoelstellingen naar 30% opgschroefd zouden kunnen worden, ook al zou op basis van bestaande techniek slechts een 25% doelstelling haalbaar zijn. Die ambitieuze doelstelling zou –volgens de onderzoekers- een ambitie losmaken, met technische innovaties tot gevolg, waardoor 30% reductie toch haalbaar zou worden. Leve positieve en ambitieuze doelstellingen!

En er zijn nog zoveel positieve en ambitieuze doelstellingen te halen. Deze zomer ontdekte mijn zoon op de I-Pad het filmpje van de slotceremonie van de Rio+20 conferentie, waar ik aanwezig was. Hij keek me indringend en trots aan en zei: ‘Mama, je hebt me nooit verteld dat je baas van de wereld bent.’

Jolein Baidenmann


|  Printversie |  Sitemap |  Vorige pagina
Geplaatst: 1 januari 2013 | Laatste bewerking: 4 januari 2013
Donaties
NVR
Lidorganisaties
Eerste vrouwen

Activiteiten
Projecten
Standpunten
Onderwerpen
Internationaal
Onze vrouw in NY

Trefwoord:
Platform van en voor vrouwenorganisaties
Bereik circa 1 miljoen vrouwen. Voor gelijke rechten m/v en volwaardige participatie
Over de NVR
NVR in jaartallen
Bestuur
Adviescommissie
Deskundigenpool
Bureau
Samenwerking
Publikaties
Contributie
Contact
Platform van en voor vrouwenorganisaties
Bereik circa 1 miljoen vrouwen. Voor gelijke rechten m/v en volwaardige participatie
Over de NVR
NVR in jaartallen
Bestuur
Adviescommissie
Deskundigenpool
Bureau
Samenwerking
Publikaties
Contributie
Contact